Nieuwsredactie RTVUtrecht


Bootvluchtelingen ontmoeten elkaar na 35 jaar in Houten

.

HOUTEN - Een bijzondere reünie zondagmiddag in Houten: 35 jaar geleden werd een groep Vietnamese bootvluchtelingen gered door een Nederlands schip. De bemanning en vluchtelingen zagen elkaar voor het eerst sinds de redding.

"We hebben nooit een kans gehad om de kapitein van het schip en zijn bemanning te bedanken. Daarom organiseer ik deze reünie. Het is een eerbetoon aan hen," zegt Tiffany Pham. Zij was 9 jaar oud toen ze met haar familie vluchtte uit Vietnam.

DOBBEREN

Honderdduizenden Vietnamezen verlieten in 1981 hun land per boot. Een kwart van hen overleefde dit niet. Het Nederlandse schip Antilla Bay wist de groep vluchtelingen die zondagmiddag bij elkaar kwamen te redden.

Voordat zij gevonden werden dobberden ze weken op zee. Zonder eten of drinken. Van de 140 opvarenden kwamen er 50 om het leven.

VERSCHRIKKELIJK

Schipper Wil van de Meer zag het bootje als eerste. "Het was verschrikkelijk zoals die mensen eruit zagen. Ze waren duidelijk in hoge nood. Het was kantje boord en had niet veel langer moeten duren."

Ook kapitein van de vluchtelingenboot Binh Thai ervaart dat de vluchtelingen erg zwak waren. "Op de laatste dag voor onze redding overleed mijn vrouw. Dat is de prijs die we moesten betalen voor onze vrijheid."

BOEK

Tijdens de reünie hebben de aanwezigen in alle rust de gebeurtenissen van 1981 kunnen herdenken. Daar werd ook het boek 'Antilla Bay' gepresenteerd, vol met herinneringen van de vluchtelingen.

Het boek is opgedragen aan de bemanning van het Nederlandse schip en in het bijzonder aan de kapitein, die een paar jaar geleden is overleden.

DOCUMENTAIRE

Over dit bijzondere verhaal is vorig jaar een documentaire gemaakt door Andere Tijden: Wanhoop op zee. Via deze link kunt u de docu terugkijken.

Nieuwsredactie RTVUtrecht
Uit: RTVUtrecht, 18/09/2016

 


Cái Đình - 2016