Ruud van Gisteren


4Daagse Sponsorloop 2016

 

Dinsdag 19 juli 2016: 'Spectaculaire start 100e Vierdaagse!'

Aan de vooravond van de 100e Vierdaagse werden alle ruim 400 Heumense wandelaars uitgenodigd door het gemeentebestuur voor een gezamenlijke start van deze voor velen verslavende wandeltocht. Door burgemeester Paul Mengde werd aan alle deelnemers een goodiebag uitgereikt. Hierin zat onder meer een keycord met een houder voor de dagelijkse knipkaart: ‘iets waar je ook onderweg nog wat aan hebt’ aldus Paul Mengde. Eenderde van deze bijzondere groep Heumenaren kreeg daarnaast ook een lekker drankje aangeboden en er werd volop gefilosofeerd over het te verwachten warme weer tijdens deze jubileumeditie van de Vierdaagse.

De start op dinsdagmorgen verliep spectaculair door de marsleiding door een grote confettibom te laten ontploffen. Nadat het officiële startschot had geklonken, duurde het nog ruim 20 minuten voordat mijn armbandje kon worden gescand. Wat een drukte tijdens de start tijdens deze editie! Ik ging goed gemutst op pad naar de Waalbrug en hoorde al vrij snel mij naam heel hard roepen! De voorzitter van de NSVL – Ba Nguyen – stond langs de kant en zorgde voor een welgemeende aanmoediging! Ik zei hem dat ik er deze week alle vertrouwen in heb want ik weet mij gesteund door minstens 40 sponsors die mij op handen dragen door hun financiële bijdrage. Samen hebben zij ruim € 1.650 ingelegd via de Vierdaagse Sponsorloop, waar ik voor de NSVL aan meedoe! Geweldig om zo’n steun in de rug te krijgen! Zo móet het eenvoudigweg gewoon lukken om voor de derde keer over de Via Gladiola te lopen en deze prachtige wandeltocht tot een goed einde te brengen!

 

Woensdag 20 juli 2016: 'Plassen'

Toch altijd weer een emotioneel momentje als ik deze dag start en dan langs mijn ouderlijk huis kom in de Coehoornstraat. Vroeger stonden daar altijd de 3 tonners van het leger opgesteld om de militairen van en naar de Wedren te brengen. En daarna kwamen ze langs ons huis gemarcheerd. Ja, en daar wilde ik als klein jongetje natuurlijk niks van missen! En wat doen je dan als je even een plas moet doen? Nou, gewoon met je rug naar je moeder even op straat een plasje doen – heeft ze toch niet in de gaten! Dit natuurlijk wel tot grote hilariteit van de militairen, die vol uitzicht hadden op mijn kleine pieleman!
Vandaag gaat het tropisch warm worden. Ik hou daar wel van, maar voor het wandellegioen wordt dat toch wel lastig. Heel véél drinken en goed blijven eten, was het advies. En door een natte pet op te zetten en natte handdoek om mijn nek te hangen had ik er gelukkig helemaal geen last van. Ook Onze Lieve Heer had meegewerkt, want er waren relatief veel stukken van het parcours waar we in de schaduw konden wandelen. En er stond af en toe een verkoelend windje.

Ik krijg heel regelmatig opmerkingen over de gele vlag met rode strepen die ik meedraag tijdens deze 100e Vierdaagse. Het is de oude vlag van Vietnam, die tot 1975 in Zuid-Vietnam heeft gewapperd. Daarna is Noord en Zuid Vietnam één communistisch land geworden. Voor de vele bootvluchtelingen die daarom hun land zijn ontvlucht, symboliseert de oude vlag 'vrijheid, democratie en mensenrechten'. Ook worden hiermee alle gevallenen herdacht uit de Vietnam oorlog – om hen nooit te vergeten. Verder wordt Nederland ermee bedankt, vanwege de hartelijke opvang van de Vietnamese bootvluchtelingen die sinds de jaren '80 in ons land zijn komen wonen. Bij het KRO televisieprogramma was deze vlag vandaag prominent in beeld, zoals je kunt zien op het screenshot dat ik ervan heb gemaakt. Niet gezien? Via uitzending gemist kun je het terugkijken: http://www.npo.nl/het-gevoel-van-de-vierdaagse/20-07-2016/KN_1682157. Op 12 minuten en 32 seconden: wel even goed opletten. Een korte film waar het vooral gaat de oude Vietnamese vlag die tijdens de Vierdaagse goed in beeld was vind je hier: https://youtu.be/lmfVwbq0yRU

De hele weg door word ik op handen gedragen en soms aangemoedigd door - voor mij wildvreemde - mensen die mijn affiche van de sponsoractie lezen en dan plotseling roepen 'Succes Ruud!'. Na afloop van deze snikhete dag kwam de onvermijdelijke onweersbui die het ietsje koeler maakte. Morgen is weer 28 graden voorspeld... Slechts een tikkie minder dus.

 

Donderdag 21 juli 2016: ‘Terugzwaaien én een glimlach

Het roze van ‘roze woensdag’ was donderdag vervangen door overwegend blauwe wandelshirts, maar later in Nijmegen Oost komen de aanmoedigingen uit een geheel ‘witte Dommer van Poldersveldtweg’ en daarna vanuit een ‘rode Groesbeeksedwarsweg’! Maar voor het zover was, werd ik eerst in Malden voor verzorgingshuis Malderburch opgewacht door mijn kleindochter Mirte, hoofd blarenprikker van het Rode Kruis Malden Kiki, mijn lieve privéverzorger Nelleke, schoondochter Iris en de jarige Nick!

In Malden stond onze burgemeester Paul Mengde (weer) langs de route. Nick heeft ons gauw even op de foto gezet. En even daarna in Mook had ik een persoonlijke ontmoeting (IRL) met burgemeester Willem Gradisen, met wie ik onlangs bevriend ben geworden op FaceBook. Daardoor wist hij meteen mijn naam te noemen! Heel attent! En hij wilde graag een foto van ons samen voor zíjn FaceBook account.

Het meest indrukwekkende moment tijdens deze wandeltocht was ná de Zevenheuvelenweg, aan het begin van de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Daar zaten heel veel bewoners van Kalorama langs het parcours. Ik liep er zwaaiend langs en dacht: ‘ik kán wandelen, maar zij zijn meestal aan een rolstoel gekluisterd’. Fijn voor hen dat zij samen met hun begeleiders zo’n jaarlijks uitje kunnen meemaken met de Vierdaagse. Een enkele bewoner zwaaide naar mij terug en dat vond ik heel wat! Maar toen er af en toe ook nog een glimlach op het gezicht verscheen, ontroerde dat enorm! Mijn Vierdaagse is zo helemaal goed: ik denk dat het helpt, als ik onderweg in de kerken langs de Vierdaagseroute kaarsjes aansteek…
Aangekomen op De Wedren – na alweer een prachtige wandeldag – maak ik mijn vaste gang naar de Perskindolstand, waar ik voor de derde keer door de 'benenwasstraat' ga. Heerlijk verkoelend! Morgen mag ik tot slot over de Via Gladiola lopen en dan moet ik weer een jaartje wachten voor mijn vierde tocht…

 

 

Vrijdag 22 juli 2016: ‘Stortbuien’

Na drie prachtige heerlijke warme dagen kon het haast niet uitblijven. Op de laatste dag van deze Vierdaagse heeft het in de ochtend ontzettend geregend! Al na een paar kilometer werden honderden pocho’s uit de rugzakken gehaald. Alle hemelsluizen waren tegelijkertijd opengezet! En een uurtje later nog eens. Wat een hoeveelheid regen kwam er naar beneden! Met een vooruitziende blik had ik gelukkig een prachtige poncho gekocht bij de Bever, die nu kon worden ingewijd. Ik bleef daarmee redelijk droog, alleen mijn sokken werden uiteindelijk toch ook nat. Later op de dag heb ik ze kunnen verwisselen door droge exemplaren. Nadat ik in de kerk van Overasselt een Vierdaagse kaarsje had aangestoken, doofde de buien uit en werd het met een zonnetje erbij weer lekker warm weer. Op de dijk naar Heumen had ik een interessant gesprek met een wandelaar uit Almere die dit jaar voor de 20e keer meeloopt en daarmee haar Vierdaagsecarrière afsluit. In korte tijd kreeg ik haar hele levensloop te horen. Mooi!
Vanwege de regen – en dus minder drukte op de route – kon ik goed doorlopen, daarom was ik al erg vroeg bij het begin van de Rijksweg door Malden, voor vandaag omgedoopt tot ‘Via Maldiola’ en verderop ‘Via Gladiola’ tot aan het Keizer Karelplein in Nijmegen. Mijn glorietocht kon beginnen! Mijn eerste gladiool kreeg ik van de Wandelsportvereniging KWBN. Daarna volgden er nog genoeg om twee vazen mee te vullen.
Ik had gisteren na de twee fotosessies met burgemeesters, op Facebook gevraagd om tips over een foto samen met onze koning. Eerder dan ik kon bevroeden deed zich een mooie kans voor en dat resultaat zie je hieronder. Vervolgens heb ik aan het eind van de route daadwerkelijk Willem Alexander op de foto gezet en er ook maar even een 'selfie' met hem gemaakt. Mijn contact met de koning was iets 'oppervlakkiger' dan met de burgemeesters, maar toch! Ik heb 'Willie' nu ook eens live gezien.

 

Na het ophalen van mijn derde ‘kruisje’ ben ik naar de stand van de Vierdaagse Sponsorloop gegaan om een foto te laten maken van de eindstand van mijn actie voor de NSVL. Ik ben deze week voor meer dan € 1.700 gesponsord en toen ik thuis kwam bleek dat het bedrag nog met enkele tientjes is gestegen met bedragen die rechtstreeks op onze bankrekening waren gestort! Inmiddels is het bedrag tot bijna € 2.000 gestegen (1)! Wat een geweldig resultaat voor onze projecten in Vietnam!

Toen ik moe maar zeer voldaan weer thuis kwam in Malden, had mij lieve Nelleke al een heerlijke bak met koud water klaar gezet voor mijn lieve voetjes! Ik ben de blaren al bijna vergeten. Volgend jaar zeker weer! 

Ruud van Gisteren

________

Ruud van Gisteren is de secretaris van de Nederlandse Stichting Vrienden Lavang (Hội Bạn Lavang Hòa Lan). Website: www.lavang.nl

(1) De laatste stand (28/08/2016) is € 2.046. Volgens Ruud is dit een zeer geslaagde actie (red.). Doneren kan ook rechtstreeks via www.lavang.nl.

 


Cái Đình - 2016