Lê Ngọc Vân
Vietnam pakt ‘slechte' bloggers hardhandig
Vietnam heeft sinds december 2008 de controle op weblogs aangescherpt. Het is vanaf nu verboden onderwerpen te posten die de nationale veiligheid ondermijnen, geweld oproepen of staatsgeheimen onthullen. De overheid mag bepalen wanneer een blogger te ver is gegaan. Een net taalgebruik is ook opgelegd voor bloggers. Providers zijn hiervoor mede verantwoordelijk. Die moeten regelmatig rapporten uitbrengen over de inhoud van de blogs, wat voor hunzelf vrijwel onmogelijk is.
Het Vietnamese Ministerie van Informatie en Communicatie heeft een aantal weblogs in de ban gedaan omdat ze informatie gepubliceerd zouden hebben die schade kan toebrengen aan de staat. Toen het grensconflict tussen China en Vietnam opliep in 2008 met de – voor de zoveelste keer – claim van China op het Spratly- en Paracel-eiland, is blogger Dieu Cay opgepakt. Op zijn blogs publiceerde hij oproep aan mensen voor een protest tegen de Chinese zuidwaartse expansie. Uiteindelijk is hij tot twee en half jaar cel veroordeeld voor... ‘belastingsontduiking'. Reporters Sans Frontière meent dat deze veroordeling het gevolg is van zijn activiteit (klik hier voor het officiële Annual Report 2008 van RSF).
Een kwart van de Vietnamese bevolking – ruim 20 miljoen mensen – maakt gebruik van het internet. Weblogs worden steeds populairder onder de Vietnamese internetters. Er zijn naar schatting anderhalf miljoen blogs in Vietnam. Veel Vietnamezen gebruiken weblogs als een soort on-line dagboek, voor hunzelf en voor binnen beperkte club. De jeugd ziet bovendien weblogs als een snelle en belangrijke nieuwsbron, vooral voor ‘gevoelige' nieuws, d.w.z. corruptie, complotten en schandalen. Politieagenten en belangrijke hoge kaderleden zijn geliefde onderwerpen. Een overgroot deel van Vietnamezen gebruiken yahoo360 als basis voor hun blogs. Er zijn gesprekken tussen de regering en het bestuur van Yahoo Vietnam en Google over het filteren van de blogs. “De blogs zijn een bedreiging voor het regime omdat ze, anders dan bij de staatsmedia, kunnen leiden tot moeilijk te controleren opinievorming”, zegt Stephen Denney van de Universiteit van Berkeley. Denney heeft zelf een blog, ze publiceert oa. nieuws over mensenrechten in Vietnam.
Het communistische regime van Vietnam gaat echter minder ver met het filteren en blokkeren van internetcommunicatie dan China. In China probeert de overheid al jaren om ongewenste content structureel buiten de deur te houden, terwijl Vietnam voorlopig voornamelijk ad hoc maatregelen treft. Ook Thailand heeft overigens recent 1203 websites geblokkeerd. Deze sites uitten kritiek aan het adres van de koning, aldus de Thaise overheid. De maatregel trof onder andere Youtube-video's, websites met sociale kritiek op het beleid van de Thaise overheid.
Lê Ngọc Vân
(01/2009)