Le Ngoc Van
Vietnam noemt Amerikaans gerecht onrechtvaardig inzake agent orange!
Op 22/02/2008 heeft het Amerikaans hof van beroep de Vietnamese slachtoffers van Agent Orange het recht ontzegd een schadeclaim in te dienen bij de 37 chemische bedrijven die betrokken waren met de ontwikkeling en de productie van dit middel, dat tijdens de Vietnamoorlog is gebruikt.
De klacht was ingediend door 26 Vietnamezen tegen oa. de chemische bedrijven Dow Chemical en Monsanto. Daarnast zijn er klachten van de Amerikaanse veteranen. Deze keer heeft de rechtbank de vonnis van de rechtbank in Brooklyn (New York) op 31/03/2005 gehandhaafd (de klacht was toen verworpen omdat het onvoldoende bewijzen was dat het internationaal recht werd geschonden en omdat het Amerikaanse leger tijdens de oorlog door deze bedrijven op de hoogte was gebracht over de risico's van het product). Aan de klachten schaarden zich, behalve de Vietnamese regering, een aantal stichtingen voor slachtoffershulp en milieu-activisten.
Le Dung, de woorvoerder van het BUZA van Vietnam zei in de website van het ministerie: “De foute en onrechtvaardige beslissing van het hof van beroep (...) heeft een groot ongenoegen veroorzaakt bij de Vietnamese bevolking.”
Het ontbladeringsmiddel Agent Orange is sinds 1940 geproduceerd, maar pas in 1960 gebruikt voor de militaire doeleinden. Bij de productie van deze stof verbinding onstaan een reeks dioxinenverbindingen. Er zijn bewijzen dat Agent Orange een aantal chronische ziektes veroorzaakt, waaronder chloracné, de ziekte van Hodgkin en diverse vormen van kanker. Tussen 1961 en 1971 werden tientallen miljoen liter van dit middel over de oerwoud van Vietnam gesproeid, met name langs het Hochiminh-pad, de slagader van het transport van mensen en materialen vanuit Noord Vietnam ter versterking aan het communistisch bestand in Zuid Vietnam.
Echter is het tot nu toe nog geen overtuigend verband tussen dioxine en de gezondheidsklachten in Vietnam gevonden. De grond in die gebieden is niet alleen vervuild met dioxine, maar ook door andere chemicaliën door de onverantwoorde manier van industrialisering, het winnen van de delfstoffen en de in kleine schaal recycling van gebruikte goederen. Dow Chemical en Monsanto zijn druk bezig met contra-expertises, dit maakte, samen met de lobby's de zaak ongunstig voor de aanklagers. Ze moeten coûte que coûte de rechtzaak niet verliezen, want die jurisprudentie zal leiden tot een reeks vervolgklachten en een grote impact op hun aandelenkoers en het gezichtverlies van de VS.
Een humanitaire hulp van de VS aan de gehandicapten in Vietnam zou een gulden middenweg zijn, maar Luu Van Dat, de advocaat van de Vietnamese aanklagers, wil dat de zaak officieel juridisch opgelost wordt. “De VS moeten de gevolgen van de Vietnamoorlog oplossen in alle opzichten: juridisch, verantwoordelijkheid en humanitair. Het kan niet alleen via een humanitaire weg. Dit is twee zaken apart,” bekrachtigde hij, toen hij liet weten dat hij in cassatie ging.
De VS gebruikten chemische wapens in de oorlogen, maar met het bijstaan van goede advocaten met labtops komen ze er altijd met een geringste schade goed vanaf.
Le Ngoc Van