WSPA


WSPA presenteert testkit voor berengal

 

Een nieuw WSPA-rapport toont aan dat de illegale handel in berengal wereldwijd onverminderd doorgaat. Deze handel wordt beschouwd als een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van berensoorten. Berengal wordt geproduceerd op zeer dieronvriendelijke fokkerijen in Azië, waar het twee maal per dag wordt afgetapt bij levende beren.

WSPA presenteert een unieke en zeer effectieve testkit waarmee douanebeambten snel kunnen controleren of een product afkomstig is van beren. De ‘berenkit' wordt sinds kort getest in Canada en Australië.

Berengal wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunst omdat men gelooft dat daarmee kwalen als lever- en oogaandoeningen kunnen worden genezen. Hoewel er tegenwoordig plantaardige en synthetische alternatieven bestaan, geven veel consumenten helaas nog steeds de voorkeur aan berengal.


Het onderzoek

In 2006 en 2007 voerde WSPA undercoveronderzoek uit naar de handel in berengal in de VS, Canada, Taiwan, Japan, Korea, Singapore, Australië en Nieuw Zeeland. Daaruit bleek dat winkels voor traditionele natuurgeneeskundige producten in al deze landen op grote schaal illegaal verkregen galblazen van beren of berengalproducten aan de man brachten. In de onderzochte winkels in Canada en de VS die berengal verkochten, bleek minstens driekwart van de berengalproducten uit China te komen.


Testkit

De testkit heeft WSPA ontwikkeld in samenwerking met Wildlife DNA Services. Met behulp van de testkit kunnen beambten die controle uitoefenen op illegale handel, snel vaststellen of een bepaald product van beren afkomstig is. Uit proeven met de testkit is gebleken dat de kit sporen kan aantonen in de meeste soorten berenproducten. Uitvoering van de test gebeurt in vier eenvoudige stappen en neemt ongeveer drie minuten in beslag, het resultaat is na vijf minuten bekend.


Berenfokkerijen

Sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw worden beren gehouden op fokbedrijven in China, Korea en Vietnam om dagelijks gal van hen af te tappen. Zolang de beren leven, en dat is soms meer dan tien jaar, worden de beren in kooien ter grootte van een telefooncel, onderworpen aan deze pijnlijke ingrepen. Alle commerciële handel in en export van beren door China, Korea en Vietnam is illegaal.


Aantal berenfokkerijen

Volgens officiële berekeningen worden er 7.000 beren gehouden op 68 fokbedrijven in China, en 3.927 beren op 1.059 fokbedrijven in Vietnam. In Zuid-Korea worden nog eens 1.400 beren in leven gehouden op ongeveer 100 fokbedrijven. De toenemende handel in berengalproducten heeft ook kwalijke gevolgen voor de wilde berenpopulatie over hele wereld. Veel berensoorten, waaronder de Aziatische zwarte beer, de lippenbeer, de reuzenpanda, de Maleise beer en de brilbeer hebben de status van bedreigde diersoort.


Campagne tegen berenfokkerijen

Samen met de Calvin Ayre Foundation voert WSPA een campagne om een einde te maken aan berenfokkerijen en de illegale handel in berenproducten. WSPA heeft steun gekregen van ruim 33 verenigingen voor traditionele Chinese geneeskunst die een verklaring hebben ondertekend dat ze het gebruik van berengal afkeuren en geen producten zullen voorschrijven waarin berengal wordt gebruikt. Een historische overeenkomst tussen WSPA en de Vietnamese regering in 2005 heeft geresulteerd in de stapsgewijze vermindering van het aantal berenfokkerijen in Vietnam.

 

WSPA (World Society for the Protection of Animals)
(Uit: www.wspa.nl)

__________________

Hoe wordt gal afgetapt?: Extractiemethoden in Vietnam

Onderhuidse injectiespuit

Bij de gebruikelijkste galextractiemethode in Vietnam wordt de galblaas met behulp van ultrasone apparatuur gelokaliseerd.

Als de blaas eenmaal is gelokaliseerd, wordt er een lange injectiespuit in de buik van de beer gestoken om de blaas te doorboren. De gal wordt dan overgeheveld in een fles.

Herhaaldelijke doorboring van de galblaas kan tot infectie leiden. Veel beren sterven dan ook aan buikvliesontsteking.

Operaties

In sommige gevallen worden beren in Vietnam onderworpen aan ruwe operaties. De gal wordt dan uit de galblaas gehaald.

Door onhygiënische omstandigheden en slecht opgeleid personeel krijgen de beren pijnlijke, ontstoken wonden na de operatie. Volgens berenboeren in Vietnam overleven beren zelden meer dan 3 of 4 van dergelijke ingrepen.

 


Cái Đình - 2007