Hien Nguyen


Wiskunde Olympiade in Vietnam

 

Voor de eerste keer is de Internationale Wiskunde Olympiade in Vietnam gehouden. De 48e contest vindt plaats op 25 en 26/07/2007 in Vietnam met 93 landen en 522 deelnemers.

Dat de eerste 3 prijzen naar Rusland, China en Vietnam zijn gegaan is niet tegen de verwachting. In deze landen (en in de voormalige communistische landen in het algemeen) is alles sterk op prestatie (lees: medailles, bekers of prijzen ) gericht. De selectie begint al in de basisscholen, de beste leerlingen worden apart ‘getraind' in speciale scholen met slechts één doel: de eerst prijs behalen. China en Rusland zijn de laatste jaren de onbetwiste kampioenen. In China doen dan ook deze keer 1 miljoen kinderen mee aan de eerste ronde van de landelijke Wiskunde Olympiade. Ter vergelijking: in Nederland waren dat er dit jaar 2742.

Nederland heeft zich geplaatst op de 56de (van 93 deelgenomen landteams), met 65 punten tegen 184 punten voor Rusland. De 16-jarige Wouter Berkelmans (uit Amstelveen) behaalde een eervolle vermelding. Dit jaar is de derde keer dat hij aan de wedstrijd tussen de rekenwonders deelneemt. In 2006 was hij de jongste winnaar ooit. In 2011 komt de Internationale Wiskunde Olympiade naar Nederland

De Internationale Wiskunde Olympiade wordt jaarlijks georganiseerd, telkens door een ander land. Aan deze wedstrijd doen getalenteerde leerlingen mee uit ca. 100 landen. Elk land heeft een team van maximaal zes deelnemers. De teams worden begeleid door teamleiders en coaches. De deelnemers zijn leerlingen die nog op de middelbare school zitten en jonger zijn dan 20 jaar.

 

Hien Nguyen
(08/2007)

________

Website van International Mathematical Olympiad: www.imo-official.org


Cái Đình - 2007