Broer Scholtens


Een bibliotheek voor in de trein


Foto: De Sony Librié 1000-EP met 170 pixels per inch, met meer contrast dan een krant

Sony en Philips komen eind april met een elektronisch boek op de markt, voorlopig alleen in Japan. De revolutionaire Librié is een opstapje naar de opvouwbare krant.

Dun, licht en met een scherp contrast. Dat zijn de eigenschappen van de Librié, bet elektronische boek dat Sony op basis van Philips-technologie heeft ontworpen. De Librié onderscheidt zich van andere eboeklezers op de markt, zoals de recent geïntroduceerde Sigma van Panasonic. Die maken gebruik van logge, stroomvretende lcd-schermen met een vaak flets en niet al te scherp beeld.

Philips heeft de revolutionaire beeldschermtechnologie, de zogeheten actieve matrix, ontwikkeld met het Amerikaanse bedrijf E-Ink. Dat bedrijf in Cambridge (Massachusetts) heeft een uniek procedé om met minuscule bolletjes te kunnen schrijven in zwart/wit. Philips heeft de elektronische besturingstechniek ontwikkeld om die bolletjes supersnel te schakelen om beelden te maken.

E-Ink gebruikt voor haar ‘elektronische inkt’ bolletjes van eentiende millimeter. Ze zijn opgesloten in een dunne, doorzichtige kunststoflaag. De bolletjes zijn gevuld met zwarte en witte korrels, die rondzweven in een vloeistof. De zwarte hebben een positieve elektrische lading, de witte een negatieve.

Onder de bolletjeslaag zit de besturingselektronica van Philips. Die kan minuscule elektroden een negatieve of positieve lading geven om zo zwart of wit vlakjes te creëren, al naar gelang de witte of de zwarte bolletjes worden aangetrokken. De elektronica kan 170 beeldpunten (pixels) per inch (ruim 2,5 centimeter) aansturen. Dat is vele malen scherper dan een lcd-scherm. Lezen in fel zonlicht is geen enkel probleem.

‘Hoge-resolutiefoto's voor drukwerk hebben een oplossend vermogen var 300 pixels per inch, dit schermpje is dus haarscherp, zelfs beter dar het contrast van een krantepagina’, stelt Philips, dat de technologie ontwikkelde in haar laboratorium in Eindhoven.

Sony heeft op basis van de E-Ink- en Philips-vindingen als eerste een consumentenproduct ontworpen, een beeldscherm var zo'n vijftien centimeter (diagonaal). Het apparaat weegt niet meer dan 300 gram. Het is makkelijk mee te nemen, voor in de metro en de trein. Prijs: 376 dollar.
Paginateksten die er mee zijn a1 te beelden, zijn van internet in het apparaat te laden, via een USB-poort. Het leesapparaat heeft een opslagcapaciteit voor zo'n 500 boeken.

De lezer is extreem zuinig en gebruikt alleen stroom bij het afbeelden van een nieuwe pagina.Vier batterijtjes zijn voldoende voor 10.000 paginawisselingen, claimt Sony. Drie jaar is er aan de Librié gewerkt. De technieken er voor zijn neergelegd in een honderdtal patenten.

Philips kan niet zeggen wanneer de nieuwe e-boeklezer naar Europa komt. ‘Sony is onze eerste klant voor deze technologie. We zijn in gesprek met andere klanten die de technologie willen gebruiken. Daar zijn ook Europese en Amerikaanse bedrijven bij’, aldus de woordvoerder.

Nu wordt nog een starre onderkant gebruikt met daarin de besturingselektronica. In het Philips-laboratorium is men er in geslaagd om die actieve matrix helemaal van plastic (met kunststof elektronica) te maken. Daarmee zijn opvouwbare schermen te bouwen voor het afbeelden van krantenpagina's bijvoorbeeld.

De eerste proefschermen zijn gemaakt. Philips verwacht massafabricage van dergelijke opvouwbare e-boeklezers voor boeken en kranten omstreeks 2006/2007.

 

Broer Scholtens
(Uit De Volkskrant 01/04/2004)


Cái Đình - 2004