Cái Đình


De Hemel Boven Vietnam – Duong Thu Huong


Het is 1969. Een oude man, die Monsieur Le President wordt genoemd, is in gedwongen retraite op het Vietnamese platteland. Ooit was hij een belangrijke en machtige man die het land leidde. Nu vervalt hij vaak in overpeinzingen en dwalen zijn gedachten af naar vroeger, naar zijn jeugd. Mooie herinneringen maar ook schaamte en verdriet. Hij woont naast een pagode op de berg Lan-Vu met uitzicht op het Houthakkersdorp in de vallei. Omdat hij daar verblijft zijn de meeste kloosterlingen weggestuurd en mag er niemand meer een pelgrimstocht naar de pagode ondernemen. Het verblijf voelt voor de president als gevangenschap. Hij wordt goed verzorgd, maar is omgeven door lijfwachten en de woning wemelt van de afluisterapparatuur. Hij krijgt regelmatig bezoek van regeringsfunctionaris Vu, de enige man die hij echt vertrouwt en die hij als een vriend beschouwt.

Als in het dorp de belangrijkste man verongelukt en de president diens zoon in paniek hoort roepen, maakt dat veel herinneringen bij hem los. Hij kijkt met spijt en schaamte terug op de beslissingen die hij heeft genomen. Hij heeft de liefde van zijn leven en zijn kinderen opgeofferd in belang van zijn volk. Maar het volk leeft nu in grote armoede. De oude man herinnert zich hoe hij lang geleden hopeloos verliefd werd op een jonge vrouw met wie hij een leven wilde beginnen. Maar dat lieten zijn landgenoten, zijn partijgenoten, niet toe. Hij was uiteindelijk de vader van de natie en hij moest zijn land leiden. ´De president´ gaf toe, de vrouw werd geëxecuteerd en haar kinderen werden verborgen.

Bij alle herinneringen komt het beeld van een land in oorlog naar boven: de gevechten in de bossen, het communistische bewind, armoede en dood. Het lijvige boek laat een land zien van na de oorlog strijd tussen het communistische Noord-Vietnam en het Zuiden en geeft een goed beeld van het dagelijkse strijd die de bevolking moet leveren om te overleven. in dit Zuidoost-Aziatische land. Mooie beschrijvingen en boeiende verhaallijnen wisselen elkaar in snel tempo af in De Hemel boven Vietnam. Het is even doorzetten, maar uiteindelijk de moeite waard het helemaal uit te lezen.

Thu Huong (Vietnam, 1947), studeerde aan het ‘Vietnamese Ministry of Culture’s Arts College’ toen zij in 1967 vrijwillig deelnam aan een jeugdbrigade voor vrouwen in de oorlog tegen Zuid-Vietnam en de VS. Met veertig andere vrijwilligsters trad zij op voor de troepen, verzorgde de gewonden en begroef de doden. Slechts drie vrouwen van deze brigade overleefden. Vanaf 1975 leverde zij kritiek op de communistische regering. In 1989 werd ze uit de partij gezet. Daarna mocht ze lange tijd haar geboorteland niet verlaten en zat ze enige tijd in de gevangenis.

Haar drie eerste romans werden vanaf 1985 in haar eigen land uitgegeven. Ze werden bestsellers, voordat de regering ze verbood. Haar derde roman was de eerste Vietnamese roman die in Amerika in het Engels verscheen. Haar volgende boeken verschenen niet in Vietnam. Toch is zij in haar eigen land een toonaangevende auteur. Thu Huong vindt dat schrijvers hun eigen stem moeten volgen en niet op moeten gaan in de groepsmentaliteit. En dat komt ook duidelijk naar voren in De Hemel boven Vietnam. Hoewel niet veel Vietnamezen haar werk zullen lezen, schrijft zij toch vooral voor hen. Zij zijn de mensen die haar romans echt kunnen begrijpen. Ze wil dat de Vietnamezen zien wat er in hun eigen land omgaat. Haar oeuvre is inmiddels in vele landen vertaald. Sinds 2006 woont ze in Frankrijk.

Bert Vos

 


Cái Đình - 2012