Paul van Beem


Ook in 2015 veel nieuwe soorten ontdekt in de Mekong

Wetenschappers hebben in 2015 liefst 163 nieuwe soorten ontdekt in de Mekongregio in Zuidoost-Azië. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds in een nieuwe publicatie over een van de soortenrijkste regio’s op aarde.

De Mekong in Zuidoost-Azië kent een enorme soortenrijkdom. De 163 soorten die in 2015 zijn beschreven omvatten negen nieuwe amfibieën, elf vissoorten, veertien reptielen, 126 planten en drie zoogdieren. In 2014 werden 139 nieuwe planten- en diersoorten beschreven, en sinds 1997 staat het aantal ontdekte soorten op 2409: gemiddeld bijna drie per week. Een greep uit het rapport:

Een van de veertien ontdekte reptielen is Parafimbrios lao, die behoort tot een heel nieuw geslacht van slangen en leeft in de karstlandschappen van Noord-Laos. Door een iriserende glans zijn op zijn hoofd zo nu en dan alle kleuren van de regenboog te zien. P. lao is in twee provincies waargenomen, en dat geeft zijn ontdekkers hoop dat de slang ook in de toekomst kan overleven in het gebied.

De slang Parafimbrios lao. Foto: Aleandre Teynië.

De hoekkopagame Acanthosaura phuketensis, een hagedis die endemisch is op het Thaise eiland Phuket, valt vooral op vanwege de grote stekels op zijn kop en rug. Ook de oranjerode watersalamander Tylototriton anguliceps werd ontdekt in Thailand, en ook de nieuwe bananenplant Musa nanensis wordt expliciet genoemd. Die laatste soort wordt al als ‘ernstig bedreigd’ beschouwd, vanwege de hoge ontbossingsgraad in de regio.

De hoekkopagame Acanthusaura phuketensis. Foto: Montri Sumontha.

Vietnam: schatkamer van soorten

Van de 163 nieuwe soorten werd ruim de helft (87) ontdekt in Vietnam. Een van de opvallendste was de vleermuis Murina kontumensis, die leeft in de Centrale Hooglanden van Vietnam. De vleermuis is met zijn dikke, wollige vacht een angstaanjagende verschijning.

Behalve het beschrijven van de nieuwe soorten spreekt het WNF in het rapport zijn zorgen uit over de toekomst van de flora en fauna in de Mekong. Veel soorten staan onder druk door onder meer mijnbouw en de aanleg van wegen, en ook illegale handel in dieren en dierlijke producten is in Zuidoost-Azië een groot probleem. Onlangs werd de omvang van die handel in Vietnam besproken in Den Haag.

In een in 2011 gepubliceerde studie in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Biology schatten onderzoekers het aantal soorten planten, dieren en andere organismen op aarde op 8,7 miljoen. Volgens het rapport zouden er 7,77 miljoen diersoorten zijn, waarvan er op het moment van publicatie van het rapport ‘slechts’ 953.434 waren beschreven.

De vleermuis Murina kontumensis. Foto: Truong Son Nguyen.

 

Paul van Beem
Uit: www.nationalgeographic.nl  (19/12/2016)


Cái Đình - 2016