Lisa Dupuy


WNF: ‘139 nieuwe soorten gevonden in de Mekong’

 

De Mekong, de rivier die door Zuidoost-Azië voert, is een natuurlijke schat. In 2014 werden 139 nieuwe soorten flora en fauna beschreven die in het gebied voorkomen, maakte het Wereld Natuur Fonds deze week bekend.

De soorten worden beschreven in een nieuw rapport van de natuurbeschermingsorganisatie, die al jaren onderzoek doet in het gebied rond de Mekong. De rivier voert door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. In de periode van 1997 tot en met 2014 zijn in het onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) meer dan 2200 nieuwe soorten ontdekt: gemiddeld drie nieuwe soorten per week. 

Van ‘dementorwesp’ tot ‘gevedederd’ koraal

In 2014 noteerden onderzoekers negentig nieuwe planten, 23 reptielen, zestien amfibieën, negen vissoorten en een zoogdier in Zuidoost-Azië. Een greep uit de soms bizarre vondsten.

De wesp Ampulex dementor verandert zijn prooi – meestal kakkerlakken – met een enkele prik in een weerloze maar nog levende zombie, die hij meeneemt naar een schuilplaats, alwaar hij de kakkerlak oppeuzelt. De ‘dementorwesp’ dankt zijn bijnaam aan de duistere wezens uit de Harry Potter-boeken, die de ziel van hun slachtoffer opzuigen. 

De wesp Ampulex dementor. Foto: Michael Ohl / Museum fur Naturkunde

In Vietnam werden zeventig nieuwe soorten gevonden, waaronder Gracixalus lumarius: een van kleur veranderende, ‘gestekelde’ kikker. De huid van de kikker vervaagt, van felgeel ’s nachts naar een wat saaier bruin overdag. Er zijn meerdere kikkersoorten waarbij de kleur zo verandert, maar de stekels zijn nog nooit gezien. De ontdekkers vermoeden dat de stekels op de rug te maken hebben met seksuele selectie, aangezien alleen mannetjes de gestekelde rug hebben. In Vietnam en in Laos werd Hypsugo dolichodon gevonden: een dwergvleermuis die zich van soortgenoten onderscheidt door zijn lange hoektanden. Dankzij deze tanden is het dier in staat te jagen op grotere insecten, of insecten met een harder schild. Er wacht nog zeker een tiental andere vleermuissoorten op identificatie, een taak die naar verwachting nog meerdere jaren zal duren.

Hypsugo dolichodon. Foto: Judith L. Eger

Van insecten en vleermuizen vonden de onderzoekers er genoeg, maar slechts één onbekende slang werd opgetekend. Lycodon zoosvictoriae heeft zich gedurende andere onderzoeken zorgvuldig schuilgehouden in de bossen in het Cardamomgebergte in Cambodja. Net als andere slangen uit dezelfde familie jaagt L. zoosvictoriae ’s nachts waarschijnlijk op kleine hagedissen en kikkers. Dankzij het unieke patroon op de huid van de slang was één exemplaar genoeg om deze nieuwe soort te bepalen.

Onderzoekers identificeerden Lycodon zoosvictoriae als aparte soort door het patroon op zijn huid. Foto: Neang Thy MoE/FFI

Ook in het water kwamen de onderzoekers voor verrassingen te staan. In Thailand, in de buurt van Phuket, doken ze Ovabunda andamanensis op, een ‘gevederde’ koraal waarvan nooit andere soorten in Azië werden gevonden: dit nieuwe exemplaar vergroot het verspreidingsgebied van Ovabunda-koraalsoorten met vijfduizend vierkante kilometer.

Diverse ecosystemen

Vanwege de lengte omvat de Mekong vier verschillende ecosystemen, wat de biodiversiteit in het gebied bevordert. Dat het WNF zo veel aandacht besteedt aan de Mekong, is ook omdat het gebied als zeer bedreigd te boek staat: oprukkende industrie, vervuiling, boskap en mijnbouw bedreigen het zeer diverse landschap in de delta en langs de rivier. De in het rapport genoemde soorten zijn dan misschien ‘nieuw’ voor de wetenschap, maar ze worden wel al met uitsterven bedreigd. Vanwege de handel in exotische dier- en plantensoorten, twijfelden de ontdekkers van twee nieuwe orchideeënsoorten bijvoorbeeld over de bekendmaking van hun vondst: ze wilden smokkelaars niet in verleiding brengen ook deze soorten te verhandelen.

Lisa Dupuy
National Geographic, 28/05/2015

 


Cái Đình - 2015