Nguyen Thanh Hung


Barmhartigheid

 

De stroom bootvluchtelingen uit Syrië heeft onlangs het nieuws bereikt. Er wordt hulp aan hun geboden, want wij mogen niet wegkijken van mensen in nood. Aan de andere kant weten wij ook dat de immigratie beter moet worden geregeld. Het is een lastige kwestie en de tijd verandert maar ik moet bekennen: Ik was gelukkig toen ik in de krant las dat een Nederlands schip op zondag 6 oktober 172 Syrische vluchtelingen aan boord heeft genomen. Ik dacht: Helden bestaan nog steeds!  

Meer dan 30 jaar geleden, ben ik in Vietnam op een boot gestapt als bootvluchteling. Ik zou samen gaan met mijn jongere broer maar onderweg raakten wij elkaar kwijt. Wij waren met meer dan 60 mensen op een kleine, krakkemikkige boot. Na een dag op zee was er geen water meer. De regen op de 2e dag heeft ons leven gered.

Na 6 dagen kwam er een enorm schip langs, net een drijvende berg op zee. De Nedlloyd Dejima was toen het op een na grootste cargo schip ter wereld. Tegen de orders van het bedrijf, heeft Kapitein Nijhuis dat enorm schip stopgezet om ons te redden.  Deze man uit Urk zal voor ons altijd een held zijn. Toen hij een aantal jaren geleden stierf, waren wij er allemaal in Urk, om hem de laatste eer te bewijzen.

Wij hebben elkaar nodig want wij inter-zijn, zoals de Vietnamese zen meester Thich Nhat Hanh het  noemt. De sangha in Rotterdam beoefent het boeddhisme in zijn traditie. Volgens hem bestaan de anderen niet alleen uit familieleden en vrienden, maar ook uit vijanden. Maar mensen zijn geen vijanden van elkaar. Onze echte vijanden zijn het fanatisme, de onwetendheid, de ideologieën. Niet onze medemensen.

Als katholiek heb ik begrepen dat de barmhartige Samaritaan daarom water kon geven aan de dorstige jood, en hem verzorgde na de beroving. Volgens Jezus was ook hij een held en mochten wij zijn voorbeeld volgen.

Wij zijn onderling afhankelijk. Als imker heb ik dat ook geleerd van de bijen. De bijen zorgen voor de bestuiving, en de bloemen geven de nectar en het stuifmeel terug. En wij mensen krijgen dan de vruchten, de zaden, de noten. Wij hebben elkaar nodig. De bijen, de planten en mensen inter-zijn.

Barmhartigheid betekent voor mij ook geven. Het is fijn om te krijgen maar geven, dat is pas rijkdom.

Belangeloos hulp bieden, dat is voor mij barmhartigheid in actie. Want barmhartigheid is in de eerste instantie toch een werkwoord, een handelen.

 

Nguyen Thanh Hung 

 


Cái Đình - 2013