Anne Grundel


Van koeienstal tot knusse B&B: bij Tho en Bart in Twekkelo voel je je direct thuis

Tho Overbeke in haar tuin bij Op ‘t Oorbeck, met lakenvelder koeien en een eigen theetuin. © Annina Romita

ENSCHEDE - Dit is geen zomer voor verre reizen. Maar dat hoeft ook niet. Er is veel moois om de hoek en wij bezochten alvast een paar adresjes vlakbij, in de serie Op reis in eigen stad.

Ze kwam in 1997 voor een master Fotogrammetrie vanuit Vietnam naar de Universiteit Utrecht. Daar werd Tho Huyna verliefd op een studiegenoot, de uit Twekkelo afkomstige boerenzoon Bart Overbeek. Ze voelden zich gelukkig in de Domstad. Tot Barts moeder in 2002 ziek werd. „Bart wilde terug naar Twekkelo en ik ging met hem mee. Om hier nooit meer weg te gaan.”

Van generatie op generatie 

Al sinds 1338 gaat de boerderij aan de Gerinkhoekweg over op de volgende generatie Overbeek, zo ook naar Bart. Maar anders dan zijn vader, opa en diens voorvaderen wilde Bart geen koeien houden. „Om er echt van te kunnen leven, zouden er alleen maar meer koeien moeten komen. Dat wilde ik niet. Samen met mijn vader hebben we hier in 2003 de laatste koe gemolken”, aldus Bart. 

Hij besloot in Twente werk te zoeken dat bij zijn opleiding Fysische Geografie paste. Tho volgde haar gevoel en begon met de aanleg van een theetuin. Ruimte zat rondom de boerderij. Een zoon en een dochter werden geboren. Het nam de eerste jaren veel tijd in beslag en de leegstand van de koeienstal werd maar even zo gelaten. Tot het na een aantal jaren begon te knagen. 

Geen koeien maar kamers 

„Er moest iets mee gebeuren. En een bestaand gebouw kun je ook een nieuwe functie geven”, zegt Bart. En zo ontstonden er vijf tweepersoons b&b-kamers. Onlangs kwam daar nog een ecolodge bij, voor gezinnen tot vier personen. „Bart heeft alles zelf gedaan”, vertelt Tho.

„De voormalige koeienstal is opgedeeld in vijf ruimtes, elk met beneden een knusse zithoek, badkamer, een deur naar buiten met een weergaloos uitzicht over het Twentse coulisselandschap én een trapje naar boven – de vroegere hooizolder – waar een fijn tweepersoonsbed wacht.” Alle kamers komen uit in een comfortabele gemeenschappelijke (ontbijt)ruimte.

Respect voor historie

De ruimtes, met zijn vele houten gebinten, beton, warme kleuren en met respect voor de historische elementen, maken dat gasten zich vanaf de eerste minuut thuisvoelen bij Bart en Tho. En dat blijkt wel uit de boekingen. „We zitten altijd vol, alle kamers. Toeristen, zakelijke klanten, ouders die op bezoek komen bij hun studerende kinderen of gezinnen. Dat we een paar jaar geleden door booking.com zijn uitgeroepen tot het beste zakelijke hotel van Nederland en vierde ter wereld, was voor ons wel echt een kers op de taart.”

Een kers op een taart

Van het voorjaar tot het najaar stelt Tho haar theetuin een dag per week open voor publiek. De boerderij ligt langs verschillende fiets- en wandelpaden, zoals het Kapelletjespad of het Rondje Enschede, en liefhebbers van lekker eten en drinken weten wel waar ze hun rustpauze inlassen.

Thee, taart, high tea, broodjes en hartigheden, Tho maakt alles zelf. „Koken is gewoon mijn passie. Ik kan wel tot middernacht in de keuken bezig zijn, gewoon omdat ik het zo leuk vind.”

Raar jaar

Voor Bart en Tho is 2020 een raar jaar. Normaal gesproken is het stel deze maanden extra druk, mede vanwege de feesten en partijen die dan ook nog gehouden worden, maar vanwege corona kon dat niet doorgaan. „Als ik eerlijk ben, geniet ik nu juist enorm van de rust en van de kinderen. Ik voel me bevoorrecht. Bart kwam eindelijk toe aan de vervanging van het dak en ik ben zelfs mijn eigen Youtubekanaal gestart; Tho’s Kitchen. Dan loop ik met een camera door de theetuin om te filmen wat er in bloei staat of ik laat zien hoe ik appelflappen bak.”

Slapen in de koeienstal. © Annina Romita

Oude gebinten zijn intact gelaten. © Annina Romita

De sfeervolle theetuin. © Annina Romita

.

Anne Grundel
Uit: Tubantia.nl, 07.07.20

___

De sleutelhanger

B&B en Theetuin Op ’t Oorbeck, Gerinkhoekweg 31, Enschede. Website: oorbeck.nl. Vijf tweepersoonskamers, prijs per kamer van 99 tot 122 euro per nacht. Ecolodge voor twee volwassenen en twee kinderen, 200 euro per nacht.

 

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Cultuurmaatschappij/vankoeienstaltotknusse.htm


Cái Đình - 2020