Mick Van Loon


Op vakantie naar Zwitserland? Wist je dat 300.000 Zwitsers nog regelmatig katten en honden eten?

 

Het eten van katten en honden zit wereldwijd in de lift. Niet uit armoede, wel het tegenovergestelde: door een betere levensstandaard in groeilanden zoals Vietnam. Maar wist je dat ongeveer 300.000 Zwitsers nog regelmatig kat en/of hond eten?

In Vietnam, waar ze elk jaar nog vijf miljoen honden opeten, is kat eten blijkbaar een soort statussymbool geworden. In tegenstelling tot honden, is het eten van katten in dat land illegaal. Dat maakt dat je al snel tussen 40 en 60 euro neertelt voor een klaargemaakte kat.

Vier miljoen katten per jaar in de pot

In Hanoi werd een paar dagen geleden nog een lading onderschept van meer dan duizend levende katten bestemd voor restaurants. Het is maar het tipje van de ijsberg: naar schatting vier miljoen katten worden elk jaar gedood om opgegeten te worden in Vietnam, China en Taiwan. 

Een poging om het te verbieden in China in 2010 lukte niet, en hoewel de consumptie van kat daar op de terugweg lijkt, is het kweken ervan om ze te exporteren naar onder meer Vietnam alleen maar toegenomen. Ook in Laos en Thailand worden katten gekweekt om aan Vietnams passie voor kattenvlees te voldoen. 

"Kleine tijger"

Volgens de Vietnamezen brengt kat eten geluk, en is het een delicatesse. Het staat als “kleine tijger” op de menu’s. Eigenaars van katten die niet dienen voor consumptie houden hun beestjes overigens aan de leiband om te voorkomen dat ze in iemand anders z’n kookpot belanden. 

De Vietnamese overheid doet er trouwens niet echt iets tegen - zo was de onderschepte lading eentje van moeten omdat een dierenrechtenorganisatie ze had getipt en er camera’s in de buurt waren. Maar de boete die de smokkelaar kreeg zegt genoeg: 350 euro, terwijl zijn lading makkelijk 30.000 euro waard was. De katten zijn overigens niet gered: volgens de Vietnamese wet moesten ze “vernietigd worden”.

 

Ondertussen in Zwitserland ...

Maar we moeten niet eens zo ver gaan. Wist je dat drie procent van de Zwitserse bevolking nog regelmatig kat en/of hond eet? Het afgelopen najaar probeerden dierenactivisten nog genoeg handtekeningen te verzamelen om een referendum te organiseren dat het eten van katten en honden verbiedt. In 1993 werd dat ook al eens geprobeerd. Maar de regering in Bern handhaaft het standpunt dat “het iets is dat voor sommige mensen bij hun cultuur hoort”.

"Zoals konijn, met look en wijn"

“Ongeveer drie procent van de Zwitsers eet nog in het geheim kat of hond”, zegt Tomi Tomek van SOS Chats Noiraigue. “Vooral in de regio Luzern, Appenzell, de Jura en het kanton Bern zijn ze er aan verknocht. Van hondenvlees wordt worst gemaakt of het wordt gedroogd gegeten (Gedörrtes Hundefleisch). Bij veel Zwitsers leeft nog het geloof dat het helpt tegen reuma. Kat wordt in Zwitserland meestal klaargemaakt zoals konijn, met look en wijn. Dat laatste is voor veel Zwitsers nog iets dat met Kerstmis op tafel belandt.”

"Vlees is vlees"

Tages Anzeiger sprak onlangs nog met Zwitsers die de hele hetze niet snappen. Een boer uit de Rijnvallei zei gewoon “vlees is vlees”, terwijl een andere, uit Appenzell doodleuk vertelde hoe hij honden met een knuppel doodsloeg en vervolgens naar een bevriend slager bracht die ze dan slachtte. Toen de journalist zijn afkeuring liet blijken, antwoordde hij “al die zever niet te snappen, vroeger deed niemand daar moeilijk over.”

Mick Van Loon
(Bron: newsmonkey.be)


Cái Đình - 2015