Hans Nauta


Nieuw in Vietnam: de vijfdaagse werkweek

Werknemers van een rugzakfabriek in Vietnam krijgen
een vrije zaterdag met behoud van salaris.

Het was wennen voor de werknemers van een textielfabriek in Vietnam: een vijfdaagse werkweek terwijl de rest van het land gewoon op zaterdag aan de slag moet. Outdoor-merk Ortovox laat de nieuwe collectie rugzakken produceren in een fabriek in Ho Tsji Minhstad, die dit model heeft ingevoerd. "Een revolutie", zegt directeur Christian Schneidermeier van het Duitse bedrijf.

Vandaag maakt hij kans op de inspiratie-award van Fair Wear Foundation. Deze Nederlandse organisatie werkt aan een eerlijke textielindustrie. Leefbaar loon en een veilige werkplek voor vrouwen zijn daarbij belangrijke thema's. Momenteel houdt Fair Wear Foundation een congres in Amsterdam voor de merken die lid zijn.

Nederland besloot in 1960 de vijfdaagse werkweek in te voeren. Tot die tijd was zaterdag een halve werkdag en was een werkweek van 48 uur niet ongewoon. Ook de Vietnamese arbeidswet gaat nu uit van 48 uur. Daarnaast zijn dertig overuren per maand toegestaan. Als die eerlijk worden uitbetaald, met toeslag, is dat een welkome aanvulling op het salaris.

Maar geregeld leidt 'buitensporig overwerk' tot een werkweek van ruim zestig uur, zegt Anne van Lakerveld van Fair Wear Foundation. Uit fabrieksinspecties blijkt dat dit een groot probleem is. Daarom noemt zij de introductie van de vijfdaagse werkweek een uitzonderlijke stap.

De economie van Vietnam draait hard en ook de textielindustrie moet bijdragen aan het 'economische wonder'. Textiel is een enorme exportsector met 2 miljoen werknemers. Volgens Schneidermeijer produceert het land het merendeel van alle rugzakken in de wereld. Toch heeft de centraal gestuurde overheid geen kritiek geuit op deze arbeidstijdverkorting.

Het plan kwam van de Koreaanse fabriekseigenaar Young Kwon van het bedrijf KNK Saigon. "Eerst dachten de werknemers dat ze minder gingen verdienen. Toen dat was opgehelderd, ging het personeel snel akkoord", zegt Schneidermeier. De overgebleven werkdagen duren nu een uur langer. Per saldo werkt iedereen vier uur minder met behoud van salaris.

En wat doe je dan op je vrije zaterdag, als de rest van het land doorwerkt? Misschien ergens bijklussen? Zo hoog ligt het salaris immers niet in Vietnam. En voorlopig is het cultureel bepaald dat je zaterdag niet loopt te niksen.

Dat weten we niet precies, zegt Van Lakerveld. "Wel horen we van werknemers dat ze tevreden zijn met deze stap. Ze hebben meer tijd voor hun gezin."

Volgens Fair Wear Foundation hebben alle betrokkenen voordeel bij dit model. De fabriek heeft minder verloop van personeel. En het merk krijgt kwaliteit geleverd, omdat de werkers ervaren en gemotiveerd zijn.

.

Hans Nauta
Uit: Trouw, 20.11.2018


Cái Đình - 2018