Noël van Bemmel


PROFIEL PHAM NHAT VUONG

Deze Vietnamese tycoon wil de ‘Elon Musk van Azië’ worden door een miljoen elektrische auto’s verkopen

De Vietnamese miljardair Pham Nhat Vuong wil van zijn automerk VinFast een mondiaal bedrijf maken
dat zich kan meten met Toyota of Apple. Een enorme gok, die hightechbanen voor zijn landgenoten moet opleveren.

Pham Nhat Vuong, oprichter van Vingroup, is de eerste miljardair van Vietnam.
Beeld Foto VinFast / YouTube

Wie geld heeft in Vietnam, kan zich van de wieg tot het graf laten bedienen door ’s lands beroemdste ondernemer, Pham Nhat Vuong. Reserveer een kraamkamer in een van de privéklinieken van zijn Vingroup en laat je kind opgroeien in een van diens luxe vinexwijken verspreid over het land, compleet uitgerust met kinderdagverblijven, scholen en zelfs een universiteit waar zijn V-logo op prijkt. De betere winkelcentra, kantoorgebouwen, woontorens, vakantieresorts en supermarkten in Vietnam: allemaal neergezet door de 55-jarige Vuong. Sinds kort allemaal emissievrij te bereiken in een elektrische auto, scooter of stadsbus van VinFast.

Die laatste dochteronderneming, autofabrikant VinFast die dit jaar ook in Nederland showrooms opent, heeft ervoor gezorgd dat selfmade-miljardair Vuong ook buiten eigen land bekendheid geniet. Of nou ja, genieten; de rijkste man van het communistische Vietnam (geschat vermogen 4,2 miljard euro) is mediaschuw en vertoont zich hooguit om een lintje door te knippen.

Maar toen zijn automerk vorig jaar een Amerikaanse beursnotering kreeg, en Vuongs vermogen kortstondig steeg naar 41 miljard euro, werd zijn naam opeens wereldwijd gegoogeld. Dat VinFast afgelopen jaar een verlies leed van 1,9 miljard euro, doet ook veel wenkbrauwen fronsen. Veel Vietnamezen zijn minder verrast; zij kencen hun landgenoot al als een man van grote projecten en een alles-of-nietsmentaliteit.

Instantnoedels

Begin jaren negentig begon Vuong een Vietnamees restaurantje in de Russische hoofdstad Moskou. De derdejaars student mijnbouw, en zoon van een soldaat en theeverkoopster, blonk uit in wiskunde en was in Rusland beland met een studiebeurs. De zaak ging failliet en Vuong vertrok met bijna 40 duizend euro schuld naar de Oekraïense stad Kharkiv om daar nog eens 10 duizend euro te lenen tegen 8 procent rente per maand.

Pas als hij en zijn vrouw (medestudente Pham Thu Huong) de Oekraïners laten kennismaken met goedkope instantnoedels, die hij zelf produceert met geïmporteerde machines uit Vietnam, wordt er geld verdiend. ‘De Oekraïners waren erg arm en erg hongerig’, verklaarte Vuong later zijn eerste succes. Het echtpaar bouwt meer fabrieken, krijgt half Oost-Europa aan de Mivina-noedels en verkoopt het bedrijf in 2009 voor circa 150 miljoen euro aan het Zwitserse Nestlé.

Ondertussen investeert Vuong in Vietnam. Dat land met ruim 90 miljoen inwoners experimenteert, net als de voormalig Sovjetrepublieken, met de introductie van markteconomie. Om te beginnen bouwt Vuong een luxe vakantieresort, compleet met kilometerslange kabelbaan en golfbaan, op een eiland voor de kust van badplaats Nha Trang. Daarna volgen kantoorkolossen met winkelcentra, woontorens en complete buitenwijken. Zijn bedrijf groeit uit tot de grootste projectontwikkelaar van het land, gaat naar de beurs, en in 2013 wordt Vuong ’s lands eerste miljardair.

De ‘Donald Trump van Vietnam’ viert het 25-jarig jubileum van de Vingroup met de opening van de (destijds) hoogste wolkenkrabber van Zuidoost-Azië in Ho Chi Minhstad; een project van 1,5 miljard dollar. Anders dan Trump benoemt Vuong overigens veel vrouwen, inclusief zijn echtgenote en zuster, in leidinggevende posities.

Patriottisch plan

Het geheim van zijn imperium: Vuong mikt op de snelgroeiende middenklasse van Vietnam die per maand meer verdient dan hun ouders hun hele leven. De Vingroup verkoopt lifestyle: moderne appartementen langs fraai aangelegde parken of kunstmatige meren, met een goede koffiezaak op de hoek en een luxe winkelcentrum verderop. Het bedrijf zorgt ook voor scholen en klinieken van relatief hoge kwaliteit. De Vin-universiteit biedt (zonder winstoogmerk) technische, medische en bedrijfseconomische opleidingen in samenwerking met de Amerikaanse Cornell Universiteit.

Niet alles is een succes: de Vsmart-telefoon ging na een krappe drie jaar alweer ter ziele. De Vingroup, die in 2022 tot beste werkgever van het land werd verkozen, telt 55.000 medewerkers, onder wie opvallend veel Vietnamezen die in het buitenland hebben gestudeerd en gewerkt. Niet gelokt met meer salaris, maar met betere carrièrekansen en een comfortabeler leven.

Iedere andere magnaat zou waarschijnlijk tevreden zijn geweest met zo’n imperium, maar Vuong bouwt in 2017 uit het niets een autofabriek. Op z’n Vingroups: binnen 22 maanden, het nieuwste van nieuwste en vol met Europese robots, pientere jonge Vietnamezen en deskundigen uit de hele wereld. Meer dan tien miljard euro steekt Vuong in zijn nieuwe droom: een geduchte, mondiale concurrent van Tesla worden, met fabrieken in de Verenigde Staten, India en Indonesië. De ‘Elon Musk van Azië’ wil over vijf jaar een miljoen elektrische auto’s verkopen. Want Vietnam, stelde hij in 2019 in een lokale krant, heeft meer hightech banen nodig. ‘Hoe meer technische vaardigheden, hoe hoger het salaris, hoe beter de levenskwaliteit. Zo simpel is het.’

Dat, naar eigen zeggen, patriottische plan is voor Vuong een grote gok. Vorig jaar verkocht VinFast slechts 35.000 voertuigen, waarvan het merendeel aan een nieuwe aanbieder van groene taxi’s, die ook weer eigendom is van Vuong. Autojournalisten reageren lauw op de nieuwe auto’s uit Vietnam die volgens hen niet beter zijn dan Tesla’s, maar ook niet goedkoper. Volgens de laatste berichtgeving neemt Vuong het heft in eigen handen bij dochterbedrijf VinFast en gaat hij zich persoonlijk bemoeien met de productie, mondiale verkoop en marketing van zijn elektrische auto’s.

   

Noël van Bemmel
Bron: De Volkskrant, 28.02.2024

 

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Cultuurmaatschappij/dezevietnamesetycoonwil.html


Cái Đình - 2024