Nguyên Ngôn


De wet van opponentprocessen

.

Oorlog was steeds harder en uitgebreid tot mijn kleine en rustige dorp. Iedere avond werd mijn dorp door kanonnen beschoten. Wanneer hoorden wij het geluid van de start van het geschut, renden wij naar de tranchee (loopgraaf). Het leven hing van de snelheid af.

Op een avond kwamen de familieleden gezellig bij elkaar. Opeens hoorden wij startgeluid van het geschut. Wij renden in één adem naar de tranchee. Wij hielden onze adem in om goed te luisteren. Wij wachtten op de explosie. De doodstilte viel erop. Dan kwam de fluit van de kanonkogel. De explosie zou na een paar seconden komen. En jij zou zeker op ons komen! Dan kwam het geluid “R…R…R…” Nog één second!

Dood?!

Een minuut is voorbijgegaan! Twee minuten voorbijgegaan… De exlosie kwam niet.

Leven!

Dan kwam weer het geluid van kanonkogel. En dan geluid “R…R…R…”

Wat??

Mijn oom kon niet meer rust blijven. Hij kroop voorzichtig naar boven. Wij wachtten gespannen op hem. Hij schreeuwde lachend: “De kip!”. De fluit van de kanonkogel en het geluid “R…R…R…” waren door de in de nest broedende kip gemaakt!

Het was voorbij. Wij waren dolblij. Iedereen gaf het woord. Plezierig! De doodstilte veranderde in verheugd lawaai.

Ik vroeg me af “Waarom kunnen de mensen in die situatie plezierig worden?”. Na zevenendertig jaar heb ik nu het antwoord. Dat is DE WET VAN OPPONENTPROCESSEN.

Hieronder mochten wij punt voor punt benaderen.

1. Wat is de wet van opponentprocessen?

a. Wetenschappelijk experiment:

In een donkere kamer gaan wij focussen op een rood lampje. Na 15 minuten wordt het lampje verwijderd. Op de plaats van rood lampje ontstaat een imaginair groen punt. Maar volgens wetenschap is groen precies tegenpool van rood. Waardoor ontstaat dit imaginaire groene punt. Dit imaginaire groen punt ontstaat volgens de psychologische wet: De wet van opponentprocessen.

b. Definitie:

Opponent: tegenstrijdig

Opponentprocessen: de processen lopen de tegenstrijdige stadia door. Deze wet bepaalt onze psychische toestand volgens de processen, die de tegenstrijdige stadia van gevoelens doorlopen.

Hier kunnen wij denken aan de pendule van een klok.

IO: natuurlijk, normaal lijn indien er geen beweging plaatsvindt.

IB: grens van positieve gevoelens: plezier, blij, vrolijk, fijn, gelukkig…

IA: grens van negatieve gevoelens: triest, verdriet, ellende, pijn, ongelukkig…

Als wij de pendule naar punt B trekken en dan loslaten, gaat de pendule punt O over en komt tot punt A’, om vervolgens tot B’.

c. De werking van de wet:

Na een gezellige moment komt een stil of melancholiek moment. “Na een periode van vreugde over het weerzien komen de problemen.” W.D. Dus de pijn kan het plezier veroorzaken. De ellende kan de geluk veroorzaken.

Een voorbeeld:

Bij het tienjarig jubileum van F. hebben wij heel plezierig naar een cassettebandje van “interview” geluisterd. En lachen uitbarstte. Daarna viel een onverklaarbaar stil moment. Zelfs een gezellig praatje doen om de sfeer warm te maken, kunnen wij ook niet.

Maar als wij het plezier willen krijgen dmv. pijn doen, komt bij de tweede keer minder plezier. Iedere keer herhaalt, wordt het gevoel ervan tegenstrijdig minder.

2. De wet van opponentprocessen op het hulpverleningsgebied:

Discussie:

a. Waarneming: Hoe ervaren jullie deze wet?

Preventieve hulpverlening:

Is het mogelijk dat wij samen met de cliënt(en) een werkplan opstellen om de problemen in het tweede stadium te vermijden?

3. De wet van opponentprocessen en ons privé leven

Deze wet geeft ons geen ruimte. Als wij op natuurlijke, normale lijn blijven, wordt het leven ook vervelend: zonder pijn, zonder plezier, zonder geluk maar ook zonder ongeluk…

Als wij gezelligheid, geluk proberen te creëren, komen wij in het tweede stadium van processen: ongezellig, ongelukkig.

Maar als wij het plezier proberen te krijgen d.m.v. pijn doen, komen wij in het laatste stadium in een stille leegte (Nihil). Nihil is de psychologische toestand, waarin alles onverschillig, zinloos, leeg, niets zijn. Dat is ook de oorzaak van de zelfmoord van Hemingway, van Vincent van Gogh… Ze probeerden voor de Nihil te vluchten. Maar Nihil was in hen zelf.

Moeten wij capituleren? Nee.

Wij proberen niet ons leven te genieten. Maar wij genieten ons leven. Wij zijn toch geen épicuristen. Als wij ons leven proberen te genieten, moeten wij iets hebben te organiseren, te raliseren, te regelen, te behandelen… Bv. een groot feest, grote vakantie in Afrika, in Azië… Hoe is de sfeer, de stemming, de toestand na zo’n groot feest, grote vakantie?

Als wij ons leven kunnen genieten (zonder pogingen), kunnen wij overal en hele tijd genieten. Tijdens het werken genieten wij ons werk. Tijdens het afwassen genieten wij de schoonheid van de in het water brillante, uitstralende boorden, lepels, messen. Tijdens het typen genieten wij de schoonheid van het formaat, het delen van lijnen en woorden. In dit geval, leven = genieten.

Wij kunnen het creëren. Wij beginnen het bij het beginpunt: het verbeteren van onze denkwijze, leven volledig, optimaal met alle levenskracht in het hier-en-nu. Tijdens het eten denk aub. niet aan het nog niet betaalde bedrag van termijn-aflossing van de hypotheek maar geniet van de smaak van het voedsel. Tijdens de vergadering genieten wij de nieuwe ontwikkelingen in de gedachten van onze collega’s. Dus wij werken om het werk, maar niet om het resultaat, m.a.w. wij werken om de kwaliteit van het werk. Het gevaar van deze levenshouding is dat wij dit zo vaak vergeten. De bepaalde ideeën lopen uit onze aandacht. Deze fouten kunnen wij vermijden. Het hangt af van de manier van het gestructureerd delen van de tijd.

***

Dit werkstuk is geen theorie die uit de dure boeken van een luxueuse bibliotheek gehaald is, maar puur van de VB van ZOA na jarenlang gewerkt te hebben, na honderden vergaderingen gediscusseerd. Dit is alleen een poging om deze ervaringen bij elkaar op te stellen onder het onderwerp: De wet van opponentprocessen.

***

Dit is ook geen toverstok, die een mens gelukkig kan maken. Nee. Gelukkig leven, rustig leven in alle omstandigheden is afhankelijk van de manier van het oefenen van deze ervaringen.

.

Nguyên Ngôn

 

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Cultuurmaatschappij/dewetvanopponentprocessen.htm


Cái Đình - 2021