Hein Hansen


De keerzijde van minder ontwikkelingshulp

 

De bezuinigingsdrift op ontwikkelingssamenwerking levert niet alleen geld op, maar lijkt Nederland nog veel meer geld te gaan kosten. In Vietnam heeft Nederland meegeschreven aan een deltaplan voor de Mekong Delta, maar de grote orders gaan waarschijnlijk toch naar andere landen. Minister Ploumen reageert in de studio.
Deltaplan

***

Oud-minister Cees Veerman is door de Vietnamese regering gevraagd een deltaplan te maken voor de Mekong-rivier. Ieder winterseizoen veroorzaakt die grote overstromingen in onder meer de miljoenenstad Ho Chi Minh. De inwoners hebben hun leven erop ingericht, met drijvende markten op het water en de jaarlijkse evacuaties in de winter, maar de Vietnamese overheid wil ervan af.

Nederlandse activiteiten

Royal HaskoningDHV is één van de Nederlandse bedrijven die al jarenlang actief zijn in Vietnam. Vanuit kantoren in Ho Chi Minhstad en Hanoi geven er meer dan 180 mensen advies op het gebied van watermanagement en drink- en afvalwaterbehandeling. Op dit moment werken ze mee aan projecten gericht op het verminderen van het overstromingsgevaar en het beter bevaarbaar maken van de rivier. Zo komen er 18 bruggen en een sluis.

Ontwikkelingshulp

Vanuit Nederland lopen er op het gebied van drink- en afvalwater op dit moment zes gefinancierde projecten, waardoor straks 400.000 inwoners de beschikking hebben over schoon drinkwater of afvalwaterzuivering, wat goed is voor de gezondheid en de lokale economische ontwikkeling.

Vietnam

De afgelopen jaren schroefde het kabinet de lijst met landen die ontwikkelingsgeld krijgen terug naar 15. Vietnam staat er nog op en kreeg dit jaar nog 5 miljoen euro, maar volgend jaar wordt het bedrag afgebouwd naar 1 miljoen en vanaf 2014 krijgt het land niets meer.

Handel

Dat besluit werd al genomen door minister Koenders in het laatste kabinet-Balkenende. Dit beleid is door Rutte I en het huidige kabinet voortgezet. De focus ligt nu op geld verdienen, wat ook nog eens wordt geaccentueerd door de nieuwe naam van de post van Lilianne Ploumen: zij is minister geworden voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.

Gemiste kans

De kans is groot dat Nederland door het stopzetten van de hulp in Vietnam veel minder grote orders zal binnenslepen. "We zullen wel een graantje meepikken", zegt een ingeieur van Royal Haskoning, "maar de regiefunctie krijgen we niet." Volgens oud-minister Veerman gaat het om miljarden die Nederland nu misloopt: "Onze concurrenten geven hulp met de conditie dat dat wordt omgezet in opdrachten voor hun bedrijven. Dat moeten wij ook weer durven. Als Ploumen wil meedenken met de waterbouwsector moet ze daarover nadenken."

 

Hein Hansen
Uit: Nieuwsuur, 14/12/2012

 


Cái Đình - 2013