Bob Maes


BÚN is dankwoord aan de Belgen

TERNEUZEN - Oud-Terneuzenaar Huibrecht Berends was met Hoa Truong eigenaar van ‘het kleinste restaurant van Vlaanderen’. Woensdag openen ze het nieuwe BÚN, een veelgeprezen Vietnamees streetfoodrestaurant aan de Volkstraat in Antwerpen.

Huibrecht Berends en Hoa Truong in de keuken van het vernieuwde BÚN. ©Boaz Timmermans

De Volkstraat ligt aan de rand van Het Zuid, een van de hipste buurten van Antwerpen. Met ateliers, antiekzaken, hipsterbarretjes en winkels met houten speelgoed. Het nieuwe BÚN is al even trendy. Je stapt binnen via de elektrische schuifdeur, in de zaak hangt de neusprikkelende geur van gember. In de etalage neem je plaats in grote fuiken. ,,Een verwijzing naar de visfuiken die ze in Vietnam gebruiken”, vertelt eigenaar en chef Huibrecht Berends (34), die vier jaar geleden Zeeuws-Vlaanderen verruilde voor Antwerpen. In 2014 opende hij samen met echtgenote Hoa Truong (39) aan de Sint-Jorispoort BÚN. Een Vietnamese streetfoodbar met plek voor veertien gasten. Huibrecht: ,,Het zitgedeelte was zestien vierkante meter, het hele restaurant zesendertig.” Het kleinste restaurant van Vlaanderen werd het genoemd.

Pure C

Huibrecht werkte jarenlang in het Strandhotel in Cadzand-Bad, waarvan de laatste drie jaar als restaurantmanager van Pure C. Toen hij op stap ging in Antwerpen, ontmoette hij Hoa. Ze werkte bij haar zus in restaurant Little Asia in Brussel. De vonk sloeg over. Er was echter een probleem. ,,Zij wilde absoluut niet naar Cadzand en ik niet naar Brussel. Dus is het Antwerpen geworden.” De keuze om streetfood te serveren in BÚN (spreek uit: ‘boen’) was een logische, zegt Huibrecht. ,,Vietnam zit in ons hart. We maken de recepten van Hoa’s zus en moeder. Als dank aan de Belgen, die Hoa’s familie zo goed hebben opgevangen toen de familie naar hier vluchtte.” ‘Bún’ betekent ‘vermicelli’, een gerecht dat je in Vietnam overal op straat kunt krijgen.

Het restaurant is na vier jaar uit zijn jasje gegroeid. De oude zaak is nu een noodleshop, waar gasten zonder reserveringen binnen kunnen lopen. ,,Daar blijven we de noodlebowls serveren”, zegt Huibrecht, zittend in de fuik in het nieuwe BÚN. ,,Dít wordt echt het restaurant, met plek voor 35 gasten. We maken complexere gerechten. Zonder reservering kun je terecht in de bar.”

Zeeuwse link

Hoa staat te springen om als gastvrouw in haar nieuwe zaak rond te lopen. ,,We willen de gasten een leuke tijd bezorgen, in de watten leggen. En de Vietnamese keuken bekender maken. Het is gezond en evenwichtig eten, met veel verse kruiden. Zeker niet zo pikant als Thais.” De verfijning op het bord komt voort uit de roerige geschiedenis. ,,Vietnam is eerst bezet geweest door China en later door de Fransen. Daar hebben we de verfijning in onze keuken van geleerd.”

Waar de keuken een band heeft met Frankrijk, daar heeft BÚN een onmiskenbare link met Zeeland. Huibrecht: ,,We zijn direct met The Jane van Nick Bril en Sergio Herman geopend. In Antwerpen werken daarom veel vrienden en oud-collega’s. Antwerpen heeft een echte Zeeuwse kliek.” En wie de Zeeuws-Vlaamse foodfestivals afstruint, heeft de BÚN-truck ongetwijfeld opgemerkt op Culitruck in Hulst of het Foodfest in Cadzand.

Het vizier is de komende tijd vooral gericht op het nieuwe restaurant. De inrichting begon in juni en is nu klaar. Zit er over vier jaar opnieuw een verhuizing in? ,,We gaan eerst hier eens ons stempel drukken”, lacht Hoa. ,,Dit is ons nieuwe moederschip.” 

BÚN draaide vorige week al warm voor familie en vrienden. ©Boaz Timmermans

.

Bob Maes
Uit: AD. 04.09.2018


Cái Đình - 2018