Pho-Vietnam


Bun Cha Hanoi - Gegrilde burgers uit Hanoi

 

De eerste keer dat ik Bun cha at vergeet ik nooit meer. Ik wandelde met een vriend door de oude wijk van Hanoi en we kregen trek in lunch. Toen we langs een eetstalletje liepen en ik iets zag wat leek op de lauwwarme salade Bun bo nuong xa opperde ik om hier te eten. Het interieur bevatte een groot televisiescherm, familiefoto’s aan de muur en een oma die haar kleinkindje aan het wassen was. Het geïmproviseerde eetstalletje bleek de huiskamer van een stel met een jong kind.

De man stond buiten het vlees te grillen op houtskool en de vrouw deed de bediening. Zonder een woord met ons of de overige klanten te wisselen, legde ze direct een schaal verse kruiden en vermicelli op ons plastic tafeltje neer. Een pot met knoflook en chilipepers stond er al. Toen kregen we een kom met gegrilde burgers en buikspek in bouillon, daarin dreven stukjes papaya. Ik was teleurgesteld omdat het niet Bun bo nuong xa bleek te zijn. Ik had namelijk geen zin in noedelsoep, dacht ik. We keken eerst glimlachend en onwennig om ons heen, want we hadden geen idee hoe we dit gerecht moesten eten. We keken maar van onze buren af: een beetje vermicelli, gemengde sla en verse kruiden, knoflook en chilipepers in de kom, samen met het vlees en bouillon eten en dan weer herhalen en afwisselen. Ik wist niet wat ik proefde. Ik beleefde één van de gelukzaligste culinaire momenten in mijn leven. We bestelden beiden nog een portie.

Het was niet vanwege het onbekende of het barbecuevlees waar ik zo dol op ben, want het vlees was niet op een bijzonderder manier bereid dan ik gewend was en alle bijgerechten en garnituur waren me bekend. Het was de combinatie van de lichte bouillon, het gebarbecuede vlees, de knapperige papaya-stukjes en de zoetzure ingemaakte pepers en knoflook bij elkaar wat Bun cha zo hemels maakte. Bij elke hap, een vleugje zoet, zout en zuur. Schaamteloos maakte ik zowat de hele pot ingemaakte pepers en knoflook op. Die combineerden erg goed met het gegrilde vlees en de lichte bouillon.

Mijn moeder kent Bun cha niet. Ze is nog nooit in Hanoi geweest. Dat vind ik jammer, ik hoop haar ooit een keer authentieke Bun cha te laten proeven in Hanoi. Als er iemand in de wereld is die ik Bun cha toewens zoals ik die heb beleefd, dan is het mijn moeder. Omdat ze altijd met haar stralende lach en vol liefde zalig eten voor anderen klaarmaakt.

Er bestaan verschillende manieren om Bun cha te maken. Meestal worden de gehaktburgers geserveerd met dun gesneden gegrilde speklapjes die op dezelfde manier als het gehakt worden gemarineerd. Ik laat het hier weg, er is voldoende vlees. Bun cha is geen noedelsoep. Het is ten eerste gegrilde gehaktburgers (en buikspek) met een bodem vissausbouillon. De rest van de bijgerechten en garnituur is naar smaak.

 

 

 

 

 

 

 


_________

Gehaktburgers

Gebruik eventueel een wegwerpbarbecue. 

Vissausbouillon

Houd de vissausbouillon licht. Alle garnituur en bijgrechten zorgen voor extra smaak.

Ingemaakte wortels en papaya

Je kunt ook alleen wortels of papaya gebruiken. Er kunnen naar voorkeur allerlei vormen gesneden worden van de groente. De hoeveelheid azijn, suiker en water is naar smaak. Ik maak ze voor Bun cha bij voorkeur wat zoet. Je kunt ook de hoeveelheden van ingemaakte wortels Dua ca rot volgen.

Ingemaakte Spaanse pepers of bird’s eye chili en knoflook

In plaats van ingemaakte pepers en knoflook kun je ervoor kiezen om deze vers en fijngesneden te serveren. Maar ingemaakt vind ik ze onweerstaanbaar en daardoor onmisbaar.

Garnituur

Bereiding

 

Uit: Pho-vietnam.com

_________

Obama en Bourdain genieten van Bun Cha in Hanoi

Op 23 mei 2016 at President Obama samen met Anthony Bourdain in een Bun cha-restaurant in Hanoi. De Amerikaanse tv-kok en schrijver Bourdain heeft een grote liefde voor de Vietnamese keuken. In één van zijn culinaire reisprogramma’s was hij op zoek naar een huis in Vietnam, want hij zou er maar al te graag wonen. Ik geniet zeer van zijn vlotte kookprogramma’s en vind zijn grove uitspraken tussendoor erg vermakelijk. Dit memorabele moment in het restaurant Bun cha Huong Lien werd vastgelegd door Witte Huis-fotograaf Pete Souza en de crew van Anthony Bourdain die een nieuw seizoen van het culinaire reisprogramma Parts Unknown aan het opnemen was. Beide heren postte de gezellige foto’s op hun Instagram-account: Instagram petesouza en Instagram anthonybourdain. Bourdain voegde er nog aan toe: “Total cost of Bun Cha dinner with the President: $6.00 . I picked up the check “.

 


Cái Đình - 2016