Hien Nguyen


Voorzitter van de Europese Raad bezoekt Vietnam

 


De voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, brengt een kort bezoek aan Hanoi op 31/10, voor het bijwonen aan het ondertekeningsprotocol van handelsovereenkomsten en de klimaatverandering waarbij hij als getuige optreedt.

Dit  bezoek, op uitnodiging van president Truong Tan Sang, is de eerste keer dat een voorzitter van de Europese Raad een bezoek aan Vietnam brengt sinds de diplomatieke betrekkingen in 1990 tussen deze twee partijen tot stand is gekomen.

Het contract mbt. de financiering voor klimaatverandering anno 2012 heeft een waarde van 150 miljoen euro. De financiering is via de Europese Investeringsbank geregeld.

EU en Vietnam hebben ook de overeenkomst van het project Beleidsondersteuning en Investeringen ondertekend met een totaal budget van 16,5 miljoen euro.

"Europa en Azië hebben elkaar nodig", zei Herman Van Rompuy tijdens de bijeenkomst. "Ondanks de huidige uitdagingen, ziet de EU hoop in de toekomst van Vietnam."

Veel mensenrechtenorganisaties hebben tot de Van Rompuy opgeroepen zich uit te spreken over de rechten van de mens, één dag nadat de twee muzikanten Viet Khang en Tran Vu Anh Binh tot gevangenisstraf van 4 resp. 6 jaar werden veroordeeld vanwege “propaganda tegen de staat”. Deze twee activisten verspreidden hun liedjes waarin zij kritiek uitten tegen de harde maatregelen van de Vietnamese regering op de betogers tegen de Chinese expansiedrang.

Human Rights Watch heeft Van Rompuy ook opgeroepen een druk op Vietnam uit te oefen voor het vrijlaten van alle politieke gevangenen.

Na Ha Noi bezoekt Van Rompuy Ho Chi Minh stad voordat hij naar Cambodia vliegt op 02/11/2012.

 

Hien Nguyen
(10/2012)

 


Cái Đình - 2012