Beursduivel


Vietnamese schoenmakers staken tegen boetes als ze een dag niet komen werken

In Vietnam zijn de schoenmakers van een fabriek in de buurt van Ho Chi Minhstad vrijdag aan hun tweede stakingsdag begonnen. Ze protesteren tegen boetes die ze kunnen krijgen als ze een dag niet komen opdagen op het werk, aldus een vakbondsvertegenwoordiger.

De fabriek, die het eigendom is van het bedrijf Pou Chen, vervaardigt schoenen voor merken als Adidas en Nike.

"Slechts 20 procent van de in totaal meer dan 20.000 arbeiders zijn momenteel nog aan het werk, de rest is weer naar huis gegaan", aldus de vakbondsman. "Er zijn onderhandelingen aan de gang en het bedrijf wijzigt momenteel de inhoud van zijn antwoord."

Volgens de krant Lao Dong protesteren de arbeiders tegen een regel van het bedrijf, waardoor arbeiders bonussen of vergoedingen kunnen mislopen als ze zonder toestemming een dag niet komen werken. En zelfs met toestemming een dag missen, zou hen slechte punten opleveren, die uiteindelijk kunnen leiden tot het verlies van financiële voordelen, aldus de krant.

Stakingen zijn illegaal in Vietnam en krijgen geen steun van de top van de vakbonden, die volledig worden gecontroleerd door het communistische regime.

Schoenen zijn volgens het Vietnamese handelsagentschap het op twee na belangrijkste exportproduct, na onderdelen voor mobiele telefoons en textiel. Ze maken 8 tot 10 pct van de totale export uit. In 812 bedrijven werken zowat 625.000 mensen.

Bron: Beursduivel.be, 26.06.2016

 


Cái Đình - 2016