H. Nguyen


 

Vier Vietnamese activisten werden zwaar veroordeeld

 

Vier Vietnamese politieke activisten zijn op 20/01/2010 door een rechtbank in Hochiminh stad veroordeeld tot zware celstraffen. Ze zouden pogingen hebben gewaagd de communistische regering omver te werpen en een democratisch bestel te willen invoeren.

Alle vier zijn aangeklaagd door 'activiteiten om de volksregering ten val te brengen'. Aanvankelijk werden ze beschuldigd van ‘propaganda tegen de socialistische republiek Vietnam’.

De bekendste van de vier activisten, de vooraanstaande advocaat Le Cong Dinh (41), kreeg vijf jaar cel plus 3 jaar huisarrest. Le Cong Dinh had in het verleden verschillende activisten verdedigd, onder wie de advocaten Nguyen Van Dai en Le Thi Cong Nhan. Bij het verdedigen toverde hij de rechtzaak om in een podium voor de oproep voor mensenrechten in Vietnam. Hij krijgt daardoor al jaren brede internationale ondersteuningen van advocatenbonden, mensenrechtenorganisaties en diplomaten. Voor de rechtbank deze keer gaf Dinh toe de wet te hebben overtreden, maar zei nooit de intentie te hebben gehad de regering ten val te brengen. Zijn lidmaatschap van de Democratische Partij en zijn roep om een meerpartijenstelsel en politiek pluralisme zouden niet in strijd met de wet, maar voor de rechtbank erkende hij nu echter schuldig te zijn op deze twee punten!!! Misschien door het tonen van berouw en zijn internationale naambekendheid kreeg hij nu een relatief lichte straf.

De hoogste straf van zestien jaar plus 5 jaar huisarrest was voor Tran Huynh Duy Thuc (43), directeur van het internetbedrijf One-Connection Internet (OCI). Hij gaf toe de politieke cultuur in Vietnam te hebben willen verbeteren en corruptie uit te bannen, maar hield vol dat hij niets verkeerd had gedaan. Hij organiseerde een studiegroep die volgens de rechters de staatsmacht ondermijnde. Een andere, Le Thang Long (42), sloot zich bij hem aan. Voor de rechtbank protesteerde Tran Huynh Duy Thuc dat hij onder dwang werd gezet de vooraf opgemaakte bekentenissen te ondertekenen. Dit protest en zijn verzoek de rechtszaak onder te brengen in een andere jury zijn afgewezen.

Le Thang Long, Vice-President van het Internetbedrijf EIS, tevens Voorzitter van Raad van Bestuur van OCI, die met Tran Huynh Duy Thuc nauw samenwerkte, kreeg 5 jaar cel en 3 jaar huisarrest.

Nguyen Tien Trung (26) kreeg zeven jaar cel plus 3 jaar huisarrest. Hij vormde in 2006 de Studentengroep Viet Jeugd voor Democratie toen hij in Frankrijk studeerde. Hij plaatste in zijn weblog veel artikelen waarin hij oproep doet voor een bevordering van het democratiseringsproces in Vietnam. Tijdens zijn lobby voor de mensenrechten in Vietnam heeft hij gesprek gevoerd met oa. de President van de V.S. George W. Bush, de Canadese Premier Stephen Harper...

De rechters vonden dat de activisten een 'extreem gevaarlijke' daad tegen de nationale veiligheid hadden begaan door zich bij de verbannen democratische partij aan te sluiten en samen te werken met overzeese Vietnamese groepen die het communistische regime zouden willen afzetten. Op welke manier en met welke middelen de ‘democratische partij’ het communistische regime omver kan werpen werd er niet verteld.

Internationale diplomaten (oa. Engeland, EU en de VS), mensenrechtenorganisaties (oa. Amnesty International, Human Rights Wacht, Free House...), Reporters Sans Frontière en nog veel andere organisaties hebben het vonnis scherp bekritiseerd. Ze vinden dat de beklaagden onterecht gestraft worden voor het vreedzaam uiten van hun politieke denkbeelden.

 

H. Nguyen

 


Cái Đình - 2010