Agroberichten Buitenland


Nederlandse agro-foodtechnologie gewild in Zuid-Oost Azië

 

Landen in Zuid-Oost Azië willen de komende jaren vol inzetten op het toevoegen van waarde aan de eigen landbouwproducten. Vietnam en Thailand willen daarvoor Nederlandse agrokennis gebruiken. Zo worden inmiddels vanuit Nederland bestuurbare mobiele koelopslagplaatsen gebruikt. En steeds vaker zijn die nieuwe technieken op internet gebaseerd, zoals track-and-tracing van landbouwproducten. Op 16 maart komen de Landbouwraden die in 74 landen over de hele wereld actief zijn om Nederlandse ondernemers in de agrofoodsector te ondersteunen bijeen in het NBC te Nieuwegein.

Sinds de handelsboycot door Rusland zijn Nederlandse fruittelers naarstig op zoek naar andere afzetmarkten. Een van die afzetmarkten is Vietnam, een inmiddels volwaardige handelspartner van Nederland. "Eind vorig jaar hebben we toestemming gekregen om Nederlandse appels en peren te mogen exporteren naar Vietnam", vertelt Arie Veldhuizen van de Nederlandse ambassade in Hanoi, die Nederlandse ondernemers in Zuid-Oost Azië ondersteunt. De eerste zending peren is op 24 februari binnen gekomen.

Opslag van fruit

"Een heel sterk punt van de Nederlandse agrosector is traceerbaarheid. Als je een Nederlands product koopt weet je waar het vandaan komt. Dat vinden importerende landen in geheel Azië heel belangrijk. Daarnaast is de behandeling van het product na aankomst in het land belangrijk", stelt Veldhuizen. "Zo moeten de peren uit Nederland na aankomst in Vietnam ook op een juiste manier worden opgeslagen. Nederland heeft de kennis in huis om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van capaciteit voor gekoelde opslag. De Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en de Wageningen UR hebben hier al initiatieven in ontwikkeld met mobiele opslagvoorzieningen. Vanuit deze koelopslagplaatsen kan Nederlands fruit onder geconditioneerde omstandigheden worden opgeslagen." De bewaarcondities kunnen op afstand – vanuit Nederland – worden bepaald en ingesteld. "In deze koelingen blijven appels en peren heel lang goed, ook in landen met andere klimaatomstandigheden dan in Nederland", vertelt Veldhuizen.

Rozen

"Zowel ondernemers in Vietnam als in Thailand willen deze technologieën zelf onder de knie krijgen en Nederland wordt gezien als een mondiale voorloper op het gebied van agro-kennis en technologie. Daarom kijken deze landen goed naar Nederlandse post-harvest technieken om hun landbouwproducten geschikt te maken voor export", vertelt Veldhuizen. "Neem bijvoorbeeld rozen: die kunnen ze heel goed telen in Vietnam, maar na de oogst worden ze niet goed ingepakt in dozen en ook niet zorgvuldig getransporteerd. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Met FloraHolland helpen Nederlandse ondernemers hen hier beter met deze producten om te gaan."

Meer toegevoegde waarde

Ander sterk punt van de landbouw in Vietnam is de productie van rijst, koffie en cashewnoten. Veldhuizen: "Dat gaat in bulk naar andere landen. Maar het zou beter voor de economie zijn als er waarde wordt toegevoegd aan die producten. Dus niet alle aardappelen exporteren maar er chips van maken." De agro- en voedingsindustrie staat in Vietnam nog helemaal in de kinderschoenen, maar heeft wel grote prioriteit in Vietnam, weet Veldhuizen. "Vietnam wil met hulp van Nederlandse kennis en technologie deze economische bedrijvigheid gaan opbouwen. Het is de ambitie van Vietnam om meer landbouwproducten te exporteren." Arie Veldhuizen is een van de Landbouwraden, die in 74 landen over de hele wereld actief zijn om Nederlandse ondernemers in de agro- en foodsector te ondersteunen. Op 16 maart komen deze Landbouwraden bijeen in het NBC te Nieuwegein.

Bron: Agroberichten Buitenland

 


Cái Đình - 2016