Le Ngoc Van


Bijeenkomst van Wereldbank over hulp aan Vietnam: De beperkingen van Vietnam op internetgebruik dreigen de vooruitgang

 

“De beperkingen van Vietnam op de media en internetsites zoals Facebook bedreigen snelle economische vooruitgang van het land”, verklaarden de Westerse donoren tijdens de  jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldbank en andere functionarissen op donderdag 03/12/2009 in Hanoi met de thema: ‘Regaining Sustainable and Rapid Economic Growth’. Deelnemers aan de bijeenkomst dit jaar, de 16de, waren de vertegenwoordigers van 38 landen en 10 ontwikkelingsagenten, bilaterale en multilaterale donors.

"De economische groei en ontwikkeling vereist een open en transparante omgeving voor alle belanghebbenden, zowel Vietnamese als international," zei Michael Michalak, de Amerikaanse ambassadeur, bij de openingsessie van de besprekingen tussen Vietnam en haar hulpgevers, bekend onder de naam ‘Consultative Group’.

Niet alleen Michalak maar ook de Zweedse ambassadeur, Rolf Bergman, was bezorgd over recente berichten dat de controle op de Internetsite Facebook werd aangescherpt. Facebook – een sociale contactsite – is naast de weblogs in Vietnam zeer populair onder de jongere bevolkingsgroep. De ouderen gebruiken deze site voor andere doelen, oa. voor het uitwisselen van nieuws en informatie. Nieuws in de kranten in Vietnam is te eenzijdig – ondanks een zeer groot aanbod aan kranten en tijdschriften, en ze zijn allemaal gemanipuleerd ten gunste van het communistische regime, vinden ze.

Het blokkeren van Facebook in november 2009 deed rep en roer binnen de jeugd in Vietnam. De regering kwam met de verklaring dat deze beperking noodzakelijk was omdat deze site, net als andere online-platforms, ruimte biedt voor uitingen die niet toegestaan zijn in de traditionele media waar ze allemaal ‘gelinked’ moeten zijn aan de staat.

Maar de Amerikaanse ambassadeur had een andere mening hierover: "Het gaat hier niet om het online-chatten van tieners. Het is een kwestie van de rechten van mensen om te communiceren met elkaar, ideeën met elkaar te delen en om zaken te doen," zei Michalak.

De minister van Informatie en Communicatie van Vietnam, Le Doan Hop, gaf vorige maand te kennen dat hij de controle over het internet wilde versterken. Hij zei dat "giftige en slecht bedoelde informatie" werd soms verspreid in de cyberspace.

Maar Bergman, sprekend namens de Europese Unie, was hier niet mee eens: “We raden u aan voor een afschaffing van alle beperkingen op het internet".

Vietnam heeft dit jaar enkele bloggers en een prominente advocaat gearresteerd. De doneerende organisaties bekijken nu met argusogen hoe deze zaak in Vietnam zich gaat ontwikkelen. Ze vrezen voor een escalatie waarbij de controles op de NGO’s geïntensiveerd worden. “NGO’s treden op als waakhonden en dus moeten ze als waakhonden behandeld worden”, zo kan je je voelen als je de zaken doen met Vietnam.

"Het maakt Vietnam minder aantrekkelijk voor buitenlandse partners, met name maar niet uitsluitend op het gebied van onderwijs," voegt Michalak eraan toe.

Vietnam, op de weg naar een land met een midden-inkomen, is ook van plan ‘overtredingen’ in media hard aan te pakken, bijvoorbeeld in het geval van het publiceren van informatie ‘die niet bijdraagt aan de belangen van de natie’ en het voeren van ‘propaganda’ tegen de staat.

"Wij raden met klem aan dat de overheid ervoor moet zorgen dat alle nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot de rol van het burgerlijke samenleving en de media zodanig wordt onworpen met als doel een grotere betrokkenheid van de mensen in de ontwikkeling van Vietnam, niet het plaatsen van aanvullende beperkingen waardoor de vooruitgang in gevaar loopt," zei de Canadese ambassadeur Deanna Horton tijdens de vergadering. Ze sprak ook namens Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Zwitserland.

Echter, zulke kritiek is vaak een onontbeerlijk ritueel in dit soort bijeenkomsten, waarbij de beslissingen van de deelnemers al uitvoerig intern besproken werden. Tijdens de persconferentie direct na de afsluiting van de bijeenkomst die 2 dagen geduurd heeft, kondigde de Minister van Planning en Investering Vo Hong Phuc aan dat de toegezegde ODA aan Vietnam van alle deelnemende landen volgend jaar 8,063 miljard USD bedraagt, een toename van ruim 3 miljard ten opzicht van 2009. Hiervan is 1,4 miljard USD aan gift en 6,6 miljard USD aan lening. Dit is een nieuw record. De Wereldbank is de grootste gever, met een toezegging van een klein 2,5 miljard USD. Japan staat op de tweede plaats met 1,64 miljard USD en de EU 1,08 miljard USD. De Amerikaanse ambassadeur Michael Michalak zei dat de donatie van de VS, 138 miljoen $US, zou voornamelijk gebruikt worden in onderwijs en gezondheidszorg.

Vietnam lijkt immuun te zijn voor de harde kritiek van oa. de VS. “Wie niet mee gaat, mist straks de boot,” zo kan je de winnende stem van de leden van het Politbureau horen klinken in hun achterkamer.

Maar boottickets kosten altijd geld, helaas!!!

 

Le Ngoc Van


Cái Đình - 2009